Royce da 5′9″ nejen o detroitské hip-hopové scéně

Detroitský rapper Royce da 5′9″ nedávno pro server AllHipHop.com poskytl rozhovor, ve kterém kromě jiného hovořil o svém sólovém projektu, o tom, že skupina Slaughterhouse se vrací do studia a že Eminemův návrat s novým albem po tříleté pauze bude úžasný.

Na otázku, na čem teď momentálně dělá, Royce odpověděl: “Zrovna teď pracuju na sólovém projektu. Vracím se zpět tam, kde jsem začínal. Roky jsem pracoval ve skupině. Úplně jsem přestal s alkoholem a snažím se znovu dělat věci přirozenou cestou. Měl jsem tolik času, kolik jsem potřeboval, proto jsem byl tak dlouho zticha. Užíval jsem si tu samotu.”

Detroit, to je město plné rozporů. Na jedné straně honosné centrum s mrakodrapy, na straně druhé čtvrti plné zoufalství a beznaděje. Je to město, které si zvyká na svoji novou pozici. Detroit ztratil nejen svůj původní význam ekonomicky silného velkoměsta a zároveň došlo k odlivu asi 1 miliónu místních obyvatel, kteří se přestěhovali do teplejších a přívětivějších oblastí. Město nedávno přešlo pod správu státu a započal proces na jeho “záchranu”.

Royce da 5′9″

Místní hip-hopová scéna je vnímána, že na “trápení” města má také svůj podíl. Nekonečné boje, nedodržování slibů, zmařená jednání. Uznávaní umělci jako Phat Kat a Guilty Simpson sice pokračují v turné, ale převážně v zámoří. Nové skupiny jako Clear Soul Forces se snaží o vlastní uznání, ale ve stínu skupiny Slum Village to není jednoduché. Velkou nadějí pro město na poli hudebním je mladý rapper Sean Michael Anderson známý jako Big Sean, který se snaží Detroit zviditelnit.

Big Sean se sice narodil v Kalifornii, ale když mu byly pouhé 2 měsíce, tak se s matkou přestěhovali do Detroitu, ke kterému si získal velmi osobní vztah. Sean se chystá letos v létě vydat své druhé studiové album s názvem Hall of Fame, jehož výkoným producentem je Kanye West. Rozhodl se, že přes toto album chce dát jistou podporu milovanému Detroitu, proto videoklip, který byl natočen k prvnímu singlu nazvanému Guap, je situován právě tam. A zdá se, že se mu to daří, protože videoklip má na YouTube více jak 10 miliónů zhlédnutí. K jeho aktivitám se vyjádřil i Royce: “Big Sean pro nás udělal obrovský krok. Big Sean pro nás určuje ten správný směr. Líbí se mi ta cesta, jakou se vydal. Vydal se do ulic. Vím, že nedělá hudbu pro “ulici” ani já ne, ale pokud pocházíš z Detroitu, měl bys ho podporovat.”

Big Sean – Guap
[jwplayer file=”http://www.youtube.com/v/dzudcm-ywJo”]

Na otázku zda se Royce domnívá, že detroitští umělci konečně získají respekt od vlastní rádiové stanice mimo jiné odpověděl:“Tak já si myslím, že to bude v následujících třech letech, protože máme Big Seana, který se tam aktivně snaží prosadit lidi. Máme Marshalla. Máme mě. Máme Mr. Portera, který se aktivně snaží pracovat s různými umělci. Máme Slum Village. Předpokládám, že následující tři roky budou lepší než ty tři uplynulé. Mluvím s lidmi z rádia. Přišly nové posily. Nový čerstvý kolektiv. Já nevím jestli nehrajou nějakou hru. Říkají to, co chci slyšet. Nemusejí říkat nic, chci vidět jejich činy. To je opravdu něco, co bude mít pro lidi význam.”

Je známo, že Royce da 5′9″ má velmi blízký vztah s Eminemem a závěr rozhovoru patřil právě Marshallovi. “Marshall je jako velký pavouk na podlaze a ty se tváříš, že se ho nebojíš. A ani se ho nebojíš, dokud ho jasně vidíš, ale jakmile se otočíš a on se ti ztratí z dohledu, jsi rázem hrůzou zkamenělý. To je Marshall… Marshall a ty vystrašený lidi jsou rappeři, protože víš, že se vrátí s něčím, co tě přinutí pochybovat o tom, co děláš.”

Romanie

  

2 komentáře: “Royce da 5′9″ nejen o detroitské hip-hopové scéně”

  1. Frlda napsal:

    Ten poslední usek přirovnání Marshalla k pavoukovy je skvělý :)…..už aby to album vypustil do světa…

  2. Nucks napsal:

    A jakou práci dal jeho překlad :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *