Eminem a symbol abstinence

Nejen na poli uměleckém byl rok 2010 pro Eminema úspěšný a zároveň zlomový. Vydal nové studiové album Recovery, na kterém předvedl nový směr, nový náboj a také překvapující kolaborace. Zaznamenal s ním pozitivní reakce nejen za oceánem, ale též v Evropě. Album Recovery bylo v rámci udělování cen Grammy vyhlášeno nejlepším rapovým albem za rok 2010.

Eminem při vystoupení na Grammy Awards 2011

Mimo jiné v roce 2010 nastal zlom i v jeho image a stylu oblékání. Já se zaměřila na jednu skutečnost, o které jsem se doposud nikde nedočetla. Někdy koncem roku 2010 se začal Eminem na veřejnosti objevovat s novým řetízkem na krku, který má přívěsek ve tvaru kruhu, v němž je umístěn trojúhelník. Zajímalo mne, co tento symbol znamená všeobecně, co pro Eminema a proč odložil svůj oblíbený řetízek s přívěskem křížku.

Nejprve trochu teorie. Jak píše ve svých pracích PhDr. Jan Kefer, významný český astrolog a hermetik meziválečného období 20.století, platí všeobecné pravidlo: „Pravidelné znaky jsou vždy symbolem aktivní, činné inteligence dobra. Nepravidelné znaky jsou vždy symbolem síly nebo inteligence trpné, hmotné, záporné, morálně hodnoceno – zlé.“

Pokud se podíváme na symbol kruhu, tak to je symbol jednoty, dokonalosti, času a věčnosti. Kruh je též hlavní symbol budhismu, kde vyjadřuje různé formy bytí. Na původních křesťanských náhrobcích kruh symbolizoval boha a věčnost. Rovnostranný trojúhelník byl ve středověku chápán jako symbol světla. Pokud je znázorněn hrotem nahoru (tak jako u Eminemova přívěsku) je to symbol ohně a mužského principu. Se symbolikou trojúhelníku se setkáváme i v křesťanství. Strany trojúhelníku se zde vykládají jako Svatá Trojice (tj. Otec, Syn a Duch svatý).

Logo Alcoholics Anonymous

Pátrala jsem dál a objevila jsem knihu od Prim. MUDr. Karla Nešpora, CSc. a kolektivu – "Symboly abstinence v psychoterapii návykových nemocí". V této knize jsem se dočetla, že trojúhelník v kruhu značí symbol abstinence. Pokud má tento znak po obvodě nápis "Unity Service Recovery" (hned mě napadla spojitost s názvem Eminemova alba) a uprostřed trojúhelníka dvě A, jedná se o logo anonymních alkoholiků. Znak AA se často používá i bez nápisu a úhly trojúhelníka se někdy dotýkají vnitřní strany kruhu (stejné u Eminema). V zahraničí je to relativně rozšířený symbol, který se objevuje na mincích, přívěscích i v jiných podobách. Některé z nich se dostaly i k nám, případně je možné je objednat přes internet.

Eminem v hledišti při Grammy Awards 2011

Při psychoterapii návykových nemocí může tento znak zvyšovat motivaci k abstinenci a připomínat závislému významné hodnoty, které s abstinencí souvisejí. Dotýkání se symbolu může sloužit k ukotvení (grouding). Člověk se soustřeďuje na dotykové i zrakové vjemy a odvede tak pozornost od nebezpečných směrů. Slouží i při různých rituálech (např. předávání znaků za alespoň roční abstinování). Tolik vše z teorie.

Dlouho jsem hledala nějaký článek nebo rozhovor, kde by se Eminem k tomuto řetízku vyjádřil nebo se o něm alespoň zmínil. Nenašla. Ale vzhledem k tomu, že jsem od přírody zvědavá, tak jsem se na něj zeptala jinde. U věštkyně. Záměrně jsem neuvedla, že se jedná o Eminema a o jeho řetízek. Dala jsem k dispozici jen výřez fotografie, kde byl přívěsek vyobrazen. Dostalo se mi následující odpovědi: „Osoba, jenž tento konkrétní přívěsek nosí, ho dostala za odměnu. Za překonání něčeho zlého. Symbolizuje pro něj naději a chrání ho před vnějšími zlými vlivy. S největší pravděpodobností mu ho darovala žena.“

Závěrem jen malá úvaha. Pro Eminema je tento řetízek s přívěskem trojuhelníka v kruhu pravděpodobně velmi důležitý, jelikož jsem ho bez něj na žádném fotu nebo videozáznamu z roku 2011 neviděla. Možná nám o tom v budoucnu více prozradí sám Eminem a budeme se divit, že skutečnost je úplně rozdílná.

Eminem nafestivalu Osheaga 2011

Aktualizace: Dnes jsem objevila foto, na kterém Eminem nemá řetízek s přívěskem ve tvaru kruhu, v němž je umístěn trojúhelník. Jedná se o foto z titulní strany časopisu XXL – březnové číslo 2011. Eminem je zde vyobrazen společně s Yelawolfem a skupinou Slaughterhouse. Podívejte se na článek Shady Records má nové členy – Yelawolfa a Slaughterhouse. Požádám redakci časopisu XXL o informaci, kdy přesně bylo foto z titulní strany pořízeno. Jednalo by se totiž o jedinou fotografii z roku 2011 (jiná zatím nebyla objevena), na které Eminem zmíněný řetízek nemá. Pokud zjistím nové informace, tak je zveřejním. Otázka na závěr – Domníváte se, že je možné, že dané foto bylo pořízeno již koncem roku 2010? Předem děkuji za Vaše názory.

Romanie

  
Ostatní hledají: eminem illuminati cz, trojuhelnik v kruhu, eminem přívěšek, https://www eminemworld cz/2011/eminem-a-symbol-abstinence

24 komentářů: “Eminem a symbol abstinence”

  1. Es. napsal:

    Hodně zajímavý článek, někde jsem o tom už četla, ale kde to nevím. Pamatuji si jen to, že je ten jeho přívešek posázen pravými dijamanty. Tedy, údajně :D

  2. Jozef napsal:

    Illuminati is here

  3. Frost napsal:

    no jo Illuminati, jeste kdyby bylo v tom trojuhelniku oko.

  4. Es. napsal:

    S tím máte pravdu, trojúhelník, kružnice… Poslední půl rok co se o ně zajímám, tak mám pocit, že ti illumináti jsou snad úplně všude :/

  5. SmokeR napsal:

    No illuminati su skoro všade…
    Ale ten privesok nieje ich symbol. Pozrite si na youtube Odhalenie hudobneho priemyslu všetky časti je tam aj že Eminem už knim nepatri..

  6. Frost napsal:

    Presne Odhaleni hudebniho prumyslu cely jsem to videl, tady je to s cz titulkama je to dost zajimavy http://www.videacesky.cz/serialy/odhaleni-hudebniho-prumyslu

  7. Em_Translator napsal:

    Jen upřesním, že Eminem se s řetízkem poprvé objevil 18. prosince 2010 v pořadu Saturday Night Live, kde také vystupoval společně s Lil Waynem.

    Jinak pěkný článek ;)

  8. Romanie napsal:

    Děkuji všem za ohlasy, komentáře, připomínky, odkazy.

  9. shady´s napsal:

    vy na to věříte na ty illuminaty mě to teda taky zajímá ale nevim jestly na to mam věřit

  10. Frost napsal:

    Ja tky nevim kamo :).Ale neco na tom je.

  11. shady´s napsal:

    maš pravdu něco na tom bude :)

  12. Romanie napsal:

    Přidána aktualizace.

  13. Em_Translator napsal:

    K té aktualizaci…

    Eminem se s řetízkem poprvé objevil 18. prosince 2010 v SNL. Novinka zde na stránkách, kde je bez tohoto řetízku a má místo něj na krku křížek, vyšla 12. ledna 2011. Video z natáčení/focení titulní strany březnového čísla XXL vyšlo na stránkách časopisu XXL 9. února 2011. Samotné březnové číslo časopisu XXL vyšlo o den dříve, tedy 8. února 2011. Z vlastní zkušenosti vím, že se čísla časopisů připravují vždy minimálně měsíc předem. U těch větších čísel se nechá mluvit i o 1-3 měsících, podle toho jak přicházejí nápady a jak důležité/velké články jsou v plánu. Teoreticky je možné, že titulní strana byla nafocena již koncem listopadu nebo začátkem prosince, před SNL. Nebo se fotilo později a Eminem si schválně vzal jiný přívěšek, aby to nepůsobilo příliš nápaditě. Podívejte se na tu titulní stranu podrobně a zjistíte souvislost proč… viz. pravý horní roh, kde je napsáno jedno z témat tohoto čísla: “Hip-Hop’s obsession with the Illuminati”. Kdyby si Eminem vzal na focení řetízek s pyramidou a okem, mohli by si čtenáři myslet, že buď a) si z toho dělá legraci nebo b) k Illuminátům patří. Tak či tak by to asi byl špatný nápad a jelikož určitě věděl, co na titulní stránce a v tom čísle bude, prostě si ho nevzal. Což opět dokazuje, jak moc chytrý Eminem je. To však, že se svým novým náramkem byl po zbytek tohoto roku viděn 8 dní v týdnu, není taky úplně normální a pochybuji, že nám někdy Em s plnou vážností prozradí kdo mu ho dal. Na závěr “bonbónek”… víte, že zakladatel AA byl celkem zapálený do spiritualismu/duchovna? ;)

  14. Romanie napsal:

    Em_Translator:
    Mnohokrát děkuji za naprosto vyčerpávající informace. Já osobně se přikláním k názoru, že fotografie z titulní strany časopisu XXL byla pořízena před 18.12. 2010. Pokusím se získat informace od redakce časopisu.

  15. Adam napsal:

    Dobrý den kde se da sehnat tento řetizek pošlete mi to prosim na EMAIL Děkuji moc

  16. Em_Translator napsal:

    Adam: Řetízek je jen jeden. Nechají se sehnat řetízky dost podobné, ale sehnat úplně stejný je nemožné… byl “na zakázku”.

  17. shadys napsal:

    četly ste někdo text 20 boys tam em něco říkal o illuminátech , nák illuminati is here takže asi jsou když už to říka taky em :D

  18. Slavo napsal:

    presnejsie tu je eminemov part v piesni 2.0 boys
    “Fuck, it’s fuckin’ rainin’! Shit, there’s lightning!
    Bitch, it’s thunderin’, ’cause I’m hustlin’ up a storm if you wonderin’
    Shit (Shit), you couldn’t muster up enough thought
    To take a dump during a brain fart, jump if you want
    Urine in your face, all you had to do was say
    That you wish you would’ve just stayed pissed off in the first place
    We came to monopolize the game, Illuminati is here
    Yeah, human oddities, at odds with us, your squad’s gotta be
    ‘Cause we started out cold in a snowball, we froze
    Soon as we rolled up on these hoes, all’s we know
    Is y’all lowered like bar like limbo, you know who you are
    So quit fuckin’ the dog ‘fore we start callin’ you bizarre
    Shit, screw the pooch? Y’all done raped a pit bull
    Fell in love with the shih-tzu, this missile’s directed directly at you
    And this for these hoes who don’t know me from a can of paint
    You must be huffin’, fuck a ballsack, if the taints cain’t
    Take you on a date, you mistake me for a gentleman
    You 2000 and late, man, and Will I ain’t, I’m the bad guy
    Type of guy that’ll drag five girls up on stage
    Pour ice in their pants, and the first one who pees gets a black eye” .

    Az taku dobru anglinu nemam ..nechce sa niekomu to prelozit ? :D

  19. Adam napsal:

    jj diky moc…..

  20. Anonym napsal:

    Em_Translator 24. 10. 2011 v 21.37 – souhlasím
    Moc pěkný článek. =)

  21. Mayhem napsal:

    ANONYMNÍ ALKOHOLICI
    Anonymní alkoholici je společenství žen a mužů, kteří spolu sdílejí své zkušenosti, sílu a naději, že dovedou vyřešit svůj společný problém a pomoci ostatním k uzdravení z alkoholizmu.

    Jediným požadavkem pro členství v AA je touha přestat pít. Nemáme žádné povinné poplatky ani vstupné, jsme soběstační díky vlastním dobrovolným příspěvkům.

    Anonymní alkoholici nejsou spojeni s žádnou sektou, církví, politickou organizací či jakoukoliv jinou institucí. Nepřejí si zaplést se do jakékoli rozepře, neodporují, ale ani nepodporují žádné vnější programy. Našim prvotním účelem je zůstat střízliví a pomáhat ostatním alkoholikům střízlivosti dosahovat.

  22. Číča napsal:

    Bože jak můžete mluvit tady o iluminátech, jestli jste fanoušci Ema, když už k ním nepatří!!! Pusté si No Afraid a budete vědět ;) jinak Romanie? Respect k tobě jsi frajerka!! :)*

  23. Monca napsal:

    Im not Afraid je presne o tom, ze on sa uz “demonov” neboji, ide proti nim.

    ja verim v to, ze “vyznavanim” ilum. znakov napomaha umelcom byt stale na vrchole a pod. mozno ide naozaj aj o nieco duchovne.. alebo o mafiu, kt. vladne celemu svetu … alebo si vazne pozrite – zahady hudobneho priemyslu na youtube.
    :)

  24. Skorpy napsal:

    Toto neni znak illuminati. illuminati su predsa pyramida a oko v nej. toto je trojuholnik v kruhu. je to znak abstinencie. kamarat moj ho nosi na krku tiez.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *